Home Zdravie Čo je to histamínová intolerancia a ako sa prejavuje?

Čo je to histamínová intolerancia a ako sa prejavuje?

by v f

Histamínová intolerancia je ochorenie, ktoré sa vyskytuje až u 1 % populácie. Najčastejšie je diagnostikovaná u ľudí v strednom veku. U detí sa histamínová intolerancia vyskytuje zriedka a v tejto skupine nie je ani veľmi preskúmaná.

V článku si v krátkosti charakterizujeme toto ochorenie, spoznáte príznaky histamínovej intolerancie a základnú liečbu.

Histamín a histamínová intolerancia

Histamín je biogénny amín, ktorý má v našom tele viacero nezastupiteľných funkcií. Ak sa v organizme histamín z nejakého dôvodu začne hromadiť alebo sa prestane odbúravať, dochádza k prejaveniu jeho nežiaducich účinkov na náš organizmus. Pri ochorení histamínovej intolerancie dochádza k hromadeniu histamínu vplyvom chýbajúceho alebo nedostatočne funkčného enzýmu diaminooxidáza (DAO). DAO rozkladá histamín, ktorý prijímame v potrave. Ak enzým nie je funkčný, histamín je v nadbytku a dochádza k prejavom ochorenia.

Príznaky histamínovej intolerancie

Nadbytok histamínu je typický aj pri alergiách (histamínová intolerancia však nie je alergia), príznaky sú preto podobné a zahŕňajú:

  • bolesti hlavy, migrény
  • upchatý nos, dutiny
  • únava
  • žihľavka
  • problémy s trávením
  • nepravidelný menštruačný cyklus
  • nevoľnosť, zvracanie

Liečba histamínovej intolerancie

Základom v liečbe ochorenia je diéta s nízkym obsahom histamínu. K zlepšeniu príznakov ochorenia dochádza takmer okamžite po upravení stravy.

Čo nejesť

Histamín v organizme vzniká z histidínu, ktorý sa nachádza v potravinách ako syry, jogurty, špenát, mäsové výrobky, kyslá kapusta a fermentované potraviny, údené a mrazené ryby.

Medzi potraviny, ktoré zvyšujú uvoľňovanie histamínu, a teda nie sú vhodné pre pacientov s histamínovou intoleranciou radíme ešte:

  • banány
  • paradajky
  • fazuľa
  • čokoláda, vanilka
  • škorica, klinčeky
  • citrusy
  • oriešky (hlavne vlašské, kešu a arašidy)
  • zrelé a plesňové syry (rokfort, parmezán, typu camembert a ďalšie)
  • potravinové aditíva a konzervanty
  • alkohol

Čo môžete jesť

Potraviny, ktoré môžete bezpečne konzumovať na dennej báze sú hlavne:

  • čerstvé mäso a čerstvé ryby (postupne sa v mäse zvyšuje podiel histamínu)
  • necitrusové ovocie
  • vajíčka
  • ryža, quinoa (vždy čerstvo uvarené)
  • rastlinné mlieka (mandľové, kokosové, kešu, ryžové a podobne)
  • zelenina (okrem vyššie spomenutých, ktoré majú vysoký podiel histamínu ako napr. špenát)
  • olivový olej

 

Okrem stravy sa histamínová intolerancia pri intenzívnych príznakoch môže liečiť aj antihistaminikami. Na trhu je v súčasnosti dostupný aj enzým diaminooxidáza vo forme výživového doplnku.

Histamínová intolerancie je ochorenie, ktoré vie pacientov potrápiť svojimi nepríjemnými príznakmi. Pri dodržiavaní prísnej nízkohistamínovej diéty sú však príznaky minimálne a ochorenie má dobrú prognózu. Ak máte pochybnosti, či sa u vás nevyskytuje histamínová alergia, prípadne potravinová alergia alebo intolerancia, poproste lekára o diagnostické testy.

 

Zdroje:

https://www.healthline.com/health/histamine-intolerance#diagnosis

http://www.solen.sk/pdf/d62980fe4ce2836711fb683c1fc18348.pdf

You may also like