Home Spravodajstvo Ako z ovocia vyťažiť čo najviac

Ako z ovocia vyťažiť čo najviac

by v f

Ovocie je možné spracovať viacerými spôsobmi v závislosti od druhu, ale aj konkrétnych preferencií výrobcu. Niekomu chutí jablková detská výživa, niekto dá prednosť jablkovici. A niekto zostane na polceste a stačí mu lisovaná ovocná šťava – mušt.

Letné a jesenné dni sú v záhrade naplnené starostlivosťou o rastliny, ale aj zaslúženým zberom plodov našej práce a ich skladovaním, prípadne úpravou, aby bola zachovaná ich kvalita. Ďalšou možnosťou je okamžité spracovanie na výrobky.

Či tak alebo onak, pri väčšine spracovateľských postupov je prvým bodom drvenie. Drvič ovocia zaistí rozrušenie ovocia do tej miery, že aj druhy, ktoré sú mimoriadne odolné voči vonkajšiemu tlaku a ich šupka ich dobre chráni pred stratou prirodzenej vlhkosti, budú “náklonnejšie” na pustenie šťavy.

Určite neodporúčame ovocie lisovať bez predchádzajúceho podrvenia. Tak isto, ako nie je vhodné dávať do lisu celé ovocie, nie je vhodné ani používať ovocie zlisované “na kašu” či rozmixované. Je príliš jemné a nemá tkanivá, ktoré by držali spolu. Naopak, z lisu potom táto masa vyteká a je potrebné používať jemné tkaniny na jej zachytávanie. Je to síce možné, ale je to otravná babračka, ktorá z práce, ktorá by mala rýchlo odsýpať, robí nechcené galeje.

Drviče sa v zásade delia na dva typy. Ručný drvič na ovocie je poháňaný silou svalov cez kľuku. Bez problémov si s ním vystačia všetci pestovatelia, ktorí spracúvajú ovocie pre svoju potrebu.
Elektricky poháňané lisy sú vhodné pre spracovateľov, ktorí svoju úrodu plánujú ponúkať na predaj a jej spracovanie je výrazne časovo náročnejšie a aj prácnejšie.
Spoločnosť Kinekus ponúka svojim zákazníkom ručný drvič ovocia, ktorý vyhovuje ich požiadavkám na kvalitu spracovania, materiál aj trvácnosť. Drvič je vyrobený z ocele a jeho násypník z nerezu. Rozmery hornej hrany násypníka sú 35 x 30 centimetrov.

Drvič je možné pomocou oceľových tyčí umiestniť nad nádobu do ktorej bude padať rozdrvené ovocie.

You may also like